Рускиња Марија Бутина и Кинескиња Мен Ванчжоу

Никола Н. Живковић

Рускиња Марија Бутина и Кинескиња Мен Ванчжоу (Meng Wanzhou)

Путин је јуче, 20. децембра 2018., одржао већ традиционалну годишњу конференцију за штампу. Пријавило се рекордан број учесника. Чак хиљади и седам стотина представника руских и иностраних медија акредитовало се за овај догађај. Ја сам на руској телевизији пратио овај догађај од почетка до краја. А разговор Путина и новинара трајао је три часа и четрдесет минута. На мене су највећи утисак оставила два новинарска питања, а оба су се односила на случај Рускиње Марије Бутине.

Све већи број људи постају жртва русофобије, које последњих месеци, или тачније последњих година, на Западу доживљава ренесансу. Она је нарочито раширена у англосаксонским земљама. И док афера са руским хемичарем Скрипаљем и његовом ћерком Јулијом (Скрипаль) још није сасвим пала у заборав, већ су се амерички и британски медији потрудили да пронађу нови скандал везан са „злим Русима“.

Једна млада жена из руске провинције, Марија Бутина, студент, добила је редовну визу да може да студира на једном америчком универзитету. Одједном је америчка обевештајна служба у јулу ове године ухапсила Бутину и отпужила је да ради „за Путина“. Све се то савршено уклапа у антируску хистерију, коју подгрејава амерички истеблишмент, незадовољан да није победио њихов кандидат Хилари Клинтон, већ – Трамп. Зато „Сиенен“, „Њујорк Тајмс“ и други најутицајни медији Сједињених Држава из дана у дан откривају нове афере Трампа са „компромитирјућим руским везама“.

Тако је и ова млада Рускиња, родом из градића у централној Русији, ни крива ни дужна, постала жртва унутрашње политике Сједињених Држава. Најновија вест са тог фронта: Бутина је пред америчким судом делом признала своју кривицу. Реaкција са највишег места у Москви била је недвосмислена: „Бутина је признала кривицу, јер јој нису оставили другог избора („не оставили иного выбора“).

Какав је био одговор председника Русије. Путин је казао, да Бутина нема никакве везе са руском обавештајном службом, нити са било којом другом државном институцијом из Русије. Затим је додао оно, што су претходно писали и многи други руски политичари и предствници власти. Дакле, да је признању Марије Бутине, највероватније, претходила невиђена психолошка тортура, која је последњих недеља спрововођена против младе Рускиње.

Rуски политичар Леонид Слуцкиј (Леонид Слуцкий) упоредио је процес против Бутине са шпанском инквизицојом. Све оптужбе против Бутине су исфабриковане (“Обвинения все сфабрикованы”). Слуцкиј верује да су је амерички инквизитори уцењивали и претили јој најгорим мучењем, па чак и доживотном робијом. Зато и не чуди да је Бутина пристала да призна кривицу. Њени адвокати су је наговорили, да је то једини начин да се извуче робије. Мање више то исто, само речено „мекше“, дипломатским језиком одговорио је и Путин.

Кинески случај.

Један од најглавнијих менеџера кинеске корпорације Хуавеи (Huawei) недавно је, на захтев америчког суда, ухапшена на ванкуверском аеродрому. Име јој је Мэн Ваньчжоу (Meng Wanzhou), а она је ћерка оснивача те мобилне компаније, која је по количини продајних телефона и технолошким иновација заузима друго место у свету, одмах иза јужнокорејске компаније „Самсунг“.

Питање два руска новинара била су готово иста: „Почему Россия не отвечает американцам, как это делает Китай?“ (Зашто Русија не одговара Американцима као што, ево, раде Кинези?)

Пuтин је одговорио отприлике следеће: да то није руски начин решавања проблема, јер „нама не пада на памет да сада по Русији ловимо људе и да их стрпамо у затвор и држимо као таоце, како би их разменили са нашим грађанима, који невино седе у америчким затворима.“

Као што је познато, на кинески одговор није се морало дуго чекати. Прво су у Кини ухапсили једног канадског грађанина, бившег канадског дипломату Коврига (Michael Kovrig), а потом још једног, канадског бизнисмеа Спејвора (Michael Spavor). Обојица су оптужени да су угрожавали националну безбедност Кине. Овиме је Пекинг више него јасно послао сигнал Вашингтону, да неће толерисати америчку самовољу.

А какав је био руски одговор? Лавров и Захарова у име Руског министарства иностраних дела, изјавили су новинарима да су „озабоченны“ („забринути“) и „обеспокоенный“ због поступка САД-а.

Питање који су председнику Русије поставили руски новинари је сасвим природно и логично. Зашто се Русија у таквим случајевима задовољава са изражавањем „забринутисти“ и „оштрог дипломатског протеста“, а не угледа се, рецимо, на Кинезе, односно, да предузме и неке опипљиве, конкретне кораке?

Свако ко се бави друштвеним и политичким питањеима, стоји пред истом дилемом. Један од могућих одговора јесте следећи: Пекинг је јак, самоуверен, те стога може себи да дозволи оштрији став. Са друге стране, Москва је слаба, и зато нема другог избора, већ да галами и трпи. Друга могућност гласи, да руска владајућа елита не разуме Запад и верује, да се са дијалогом могу да реше сви проблеми. Трећа: Руска елита је у великој већини либерална, прозападна и страшно им је стало до тога, да их Њујорк, Лондон и Париз прихвате да су део њиховог света.

Многи амерички родољуби, а који нису русофоби, скренули су у више наврата пажњу Кремљу, да „једини језик кога Вашингтон разуме јесте чврстина, жилавост“ („The only language Washington understands is toughness“). Они просто моле Русији да по многим питањима заузме одлучнији став, јер је то и у интересу самих грађана Сједињених Држава. У америчким изборима увек побеђује кандидат који заступа интересе 1% грађана те земље, а који поседују 99% богатства Америке. Но, на последњим изборима победио је Трамп, човек који је богат и кога истеблишмент, очигледно, није могао да купи. Зато му Вол Стрит и најбогатији не могу да опросте, да је на изборима победила воља грађана, а не банкара. Чине све, да га што више оцрне. А на услузи им стоје све полуге власти, укучујући и Њујорк Тајма, Сиенен, дакле, већина «новианара-проституки» („presstitutes“), како их често, зову обични грађани.

Многи добронамерни на Западу упозоравају Москву да „appeasement“, помирљиви, пацифистички тонови нису најбољи начин да се задовоље апетити Вашингтона и Лондона. Они су контрапродуктивни и воде ка сигурном поразу.

Англосаксонци, њихов истеблишмент јасно говори да им је Русија непријатељ, а Путин и даље прича о „нашим партнерима на Западу“. Русија је за Америку добра само када њоме руководе људи типа Горбачова и Јелцина, дакле, када пристану да буду вазали, као што су, на пример Естонија, Хрватска, Црна Гора или Румунија.
У америчким затворима налазе се неколико руских грађана. Неки од њих су већ годинама у казаматама. Ниједна „невладина“ и „хуманитарна“ организација, па ни „Лекари без граница“ ни словом да се заузму за те несрећне људе.

Кинески чврсти одговор на америчке провокације, очигледно, јесте једини језик кога Вашингтон разуме, који је деценијама био навикао да га се, као светског жандарма, беспоговорно слушају. Свет у години 2018. није исти као, рецимо, године 1998.

Русија је и на овоме примеру не само пред Западом, већ и пред осталим светом,- који је полагао велике наде у Путина, – показала да ипак није држава која може да испуни очекивања Африке, Азије, Јужне Америке, дакле, народа који желе да слободно одлучују о својој судбини, без диктата из Вашингтона.

Овде, како ја то видим, није реч само о једном случају, већ много више. На основу одговора Путина, може се закључити и каква је природа власти у Русији. За разлику од кинеске елите, која је патриотска у најбољем смислу те речи, олигарски из Русије свакако то нису. Њихова деца се школују у Великој Британији или Сједњињеним Државама. Менеџери руских компанија купују станове у Лондону, виле на Азурној обали или Флориди. А кинески олигарси улажу свој новац у Кини, пре свега у технологију 21. века. Једним словом, олигарски из Русије су паразити, коју су се обогатили на рачун пљачке државне имовине, која је извршена под лепим именом као „приватизација“ у време Јелцина. И још нешто. Међу најбогатијим људима у Русији, ниједан није руске националности.

Најбогатији људи Кине су Кинези, а стекли су имовину захваљујући својим способностима и труду. Кинеска елита и кинески народ имају исти циљ: благостање за што већи број становника те многољудне земље. Владајућа економска и политичка елита Русије има сасвим друге циљеве од руског народа. Њени интереси су уско повезани са интересима банака и мултинационалних компанија, која имају седиште у Лондону и Њујорку. Једном речју, руски народ и владајућа елита Русије стоје на супротним странама барикада.

2 thoughts on “Рускиња Марија Бутина и Кинескиња Мен Ванчжоу

 1. Где сте то прочитали? Мој текст је, колико знам, објавило пет сајтова. На моме блогу, међутим, написано је правилно, исправно.

  Поштовани г. Живковићу, на два места у тексту нажалост пишете хрватским а не српским језиком:

  – да подузме и неке опипљиве, конкретне кораке (уместо: предузме)
  – који је деценијама био навикао да га се, као светског жандарма, беспоговорно слуша. (уместо: да га беспоговорно слушају)

  “Подузме” и није толико проблематично (пошто и једна и друга варијанта потичу од немачког unternehmen) али конструкција “навикао да га се слуша” није својствена ниједном српском органском дијалекту, укључујући и источнохерцеговачко-крајишки дијалект у Жумберку.

  • Господине Лакетићу, извињавам се да морам да говорим као учитељ, но Ви сте ме присилили. Ви имате сасвим погрешне појмове о хрватском језику. По овоме видим, да Ви не разумете, да је хрватски језик чаковски (пример: “Ча је липа ова цриква!”, а превод гласи: “Шта је лепа ова црква!”), а данашњи хрватски језик јесте српски, Вуков штокавски, источнохерцеговачки дијалект, кога су хрватски лингвисти у другој половини 19. века прогалисили за “хрватски стандардни језик”. Укратко, ја познајем и српски ијекавским, икавски и екавским, а такође знам и српско(црквено)словенски и могу да читам Светог Саву у оригиналу. Свако добро, НЖ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s